Jak posílit imunitu v době chřipkové emidemie

Ze všech stran slyšíme o chřipkové epidemii. Možná také uvažujete nad tím, co dělat, abyste nemoci odolali. Možná Vám k uzdravení pomůže náš článek.

Všechny zmíněné produkty, najdete v naší prodejně Pohanka v Chrudimi.

Jak se postavit chřibce

Chřipce a nachlazení lze předcházet také vhodně zvolenou stravou. A když už chřipka udeří, opět vhodně zvolenou stravou lze zmírnit její projevy a uspíšit hojící procesy. „Ideální je pravidelná, pestrá strava z čerstvých surovin bohatá na zeleninu a dvě porce ovoce k dopolední a odpolední svačině. Rovněž do vyvážené stravy patří vhodný pitný režim

Jednoduché typy

1.Zázvor – Zázvor má protizánětlivé a silně zahřívací účinky. Tento kořen vyniká vysokým obsahem účinných látek, jako jsou vitamíny (A, B1, B2, B6, C a E) a minerální látky (draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo atd.). Při pravidelném užívání posiluje obranyschopnost organismu. Díky zahřívacím účinkům se skvěle hodí i při redukci váhy, protože pomáhá zrychlovat metabolismus. Jen pozor, zázvor není pro každého, někomu může vadit jeho štiplavá chuť a někomu může dráždit žaludek.

2.Česnek a cibule – Česnek s cibulí jsou představitelé typických přírodních antibiotik se širokým spektrem léčivých látek. Důležité je zde zastoupení vitamínu P. Ten má vysoký antioxidační účinek a rovněž chrání vitamín C před oxidací, čímž zvyšuje jeho využitelnost pro naše tělo. Tato podpůrná kombinace je obzvlášť vhodná při chřipce a nachlazení.

3.Para ořechy – S dostatečným množstvím selenu v těle se zvyšuje produkce cytokoinů, které pomáhají v boji proti chřipkovým virům. Tyto ořechy v dávce přibližně 30 g obsahují denní doporučenou hodnotu selenu, a díky tomu pomáhají lepší imunitě. Para ořech je nejlepší volba k doplnění tohoto stopového prvku. Dále ho pak můžeme získat konzumací mořských plodů a ryb.

4.Lichořeřišnice – Lichořeřišnice se používá jako přírodní antibiotikum. Velmi pomáhá například při začínajícím kašli, rýmě, dokáže ničit mnoho bakterií, dokonce mnoho lidí potvrzuje zlepšení i v boji například se zlatým stafylokokem, který jinak odolává. Užívat ji mohou děti, těhotné i kojící ženy. Nejlepší je ji kapat do čaje. Pomáhá i při chronických potížích horních a dolních cest dýchacích, vleklých bolestech v krku. Lichořeřišnice pomáhá posílit imunitní systém a může velmi účinně doplňovat i léčbu antibiotiky a zkrátit dobu rekonvalescence.

5.Tymiánová mast a tymián – Tymián významně posiluje imunitu. Čaj můžete popíjet preventivně například v období chřipkových epidemií. I tymiánová mast má mnoho účinků. Velmi nápomocné je potírání hrudníku a zad dětí při dlouhotrvajícím a namáhavém kašli.

6.Sirup z hlívy ústřičné Mimo to zařazujeme vždy v období, kdy jsme vystaveni větší koncentraci nemocí či jsme jinak oslabení (objevení oparů, nadměrná únava, stres apod.). Další co nám může pomoct je  echinacea, ženšen nebo hlíva ústřičná.

Nastartovat vaši imunitu v chřipkovém období může pomoci i kurkumové smoothie. Kurkuma je takové přírodní antibiotikum a antivirotikum, pročistí organismus i krev, napomůže trávení. Tento nápoj je ideální připravit na snídani, nebo klidně během dne jako dezert.

Suroviny na jednu porci

  • 1 šálek neslazeného mléka – kokosové, mandlové rýžové, klasické kravské nebo kozí 
  • 1/2 lžičky kurkumového prášku 
  • 1 lžička kokosového oleje nebo jiného kvalitního oleje (ořechového, 
    lněného) 
  • špetka zrníček z vanilkového lusku 
  • špetka skořice 
  • špetka černého pepře 
  • dle chuti – špetka muškátového oříšku, kardamomu, mletého hřebíčku, k doslazení kokosový cukr nebo kokosový sirup, javorový sirup nebo med 

zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/jak-posilit-imunitu-v-dobe-chripkove-epidemie/?ic=gallery-header&icc=backlink