Černá rýže – jako superpotravina

Rýže je jednou z nejstarších kulturních plodin a dnes patří celosvětově mezi nejrozšířenější potravinu. Aktuálně je kupříkladu i v Česku stále známější rýže černá, která byla dokonce zařazena mezi tzv. superpotraviny.

Černou rýži najdete v naší prodejně Pohanka v Chrudimi.

Obsahuje spoustu účinných látek

Jmenovat musíme především vitamíny (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů.

Její účinky

Její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc velmi zajímavé protizánětlivé účinky. Dokáže eliminovat vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě. Někdy se rovněž uvádí, že se jedná o účinný prostředek pro snižování cholesterolu a pozitivně působí i v případě alergií či astmatu. Rozhodně se jí nebojte vyzkoušet.

dobrá na astma

Jak je to s konzumací?

Její využití je stejné jako u rýže bílé. Vhodná je tedy jako příloha, hodí se do salátů, stejně jako do směsí se zeleninou, ale jedná se také o výtečný základ pro sladké kaše.

A jak je to s přípravou? Černou rýži propláchněte a vařte zhruba v 1,5 násobku vody, a to delší dobu (cca půl až tři čtvrtě). Čas přípravy si však můžete zkrátit. Víte-li, že ji budete druhý den potřebovat, stačí ji přes noc namočit.

zdroj: https://www.bylinkovo.cz/cerna-ryze-superpotravina-z-vychodu/