Amazake

Je tradiční sladký japonský nápoj snízkým obsahem alkoholu vyrobený z fermentované rýže. Je součástí rodiny tradičních japonských potravin vyrobených pomocí koji plísně Aspergillus oryzae, která zahrnuje miso, sojovou omáčku a saké.

Amazake můžete koupit v naší prodejně Pohanka v Chrudimi.

Co obsahuje

Obsahuje vitamín B1, B2, B6, kyselinu listovou, vlákniny, oligosacharidy, cystein, arginin a glutamin.

Na co je dobrá

Nezatěžuje slinivku břišní – ač je amasaké hodně sladké, při jeho konzumaci zůstává hladina krevního cukru stabilní. Je vhodné i pro miminka. Amasaké konzumované nalačno léčí slinivku. Enzymy obsažené v amasaké podporují trávení a vstřebávání živin.

vhodná pro miminka

Jak konzumovat

Amazake lze použít jako dezertsvačinu, přírodní sladidlo, kojeneckou výživu, salátový dresink, koktejl, přísada do moučníků, kaší (ovesných, krupičných atd.), pudinků, koláčů, buchet nebo do nákypů.

Tradiční nápoj (připraven kombinováním Amazake a voda, zahřátá na teplotu varu, a často přelité špetkou jemně strouhaného zázvoru). Amasaké můžete umixovat a  získat tak krém, který můžete sníst jen tak samotný, nebo ho používat při přípravě jiného jídla místo cukru.

Přidejte k amasaké ovoce, ořechy, vanilku, kokos, skořici – prostě vše, co máte rádi.

zdroj: https://www.zdravejistazit.cz/abeceda-potravin/a-potraviny/nova/ https://en.wikipedia.org/wiki/Amazake