1/3 Matcha Tea: Výroba

1/3 Matcha Tea: Výroba

Jistě jste již slyšeli o Matcha Tea, spoustu z vás jistě bude zajímat, jak tato superpotravina vzniká. Proto jsme se rozhodli, že pro vás vytvoříme miniseriál článků, kde zjistíte vše důležité o Matcha Tea. V první části se podíváme na to, jak probíhá samotná výroba.

Co je Matcha Tea?

Matcha Tea je japonský 100% zelený čaj bez jakýchkoliv přísad – přesněji sušená dužina nejmladších lístků čajovníků, která je rozemletá na jemný prášek. Při výrobě Matcha Tea nedochází k fermentaci a nejsou přidávána barviva ani konzervanty.


Čaj pochází z rostliny Thea Sinesis, dříve také známá pod názvem Camellia. Jak dřívější název napovídá, tak tato rostlina je příbuzná s kamélií. Thea Sinesis je dřevitý keř, který pěstitelé udržují ve výšce přibližně 1 metru, což je optimální velikost pro sklizeň. V závislosti na regionu, specické odrůdě a způsobu zpracování je tento keř schopný produkovat jak bílý, zelený, oolong, pu-erh, tak i černý čaj.

Jak se pěstuje?

Matcha Tea se pěstuje na zastíněných polích, navíc čtyři týdny před sklizní dojde k úplnému zastínění pole. Díky tomu se zabrání pronikání slunečního světla až o 90 %, což znamená, že rostlina je „donucena“ kompenzovat nedostatek světla vysokou produkcí chlorofylu. Pěstitelé tak docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem „zeleného barviva“ a dalších nutričních benetů.

čajové plantáže

Tajné know-how

Výroba Matcha Tea je velmi náročná a know-how znají pouze japonští farmáři. Sběr lístků začíná na začátku května a probíhá výhradně ručně. Poté jsou listy transportovány do továrny, kde se dostanou do páry, která zabrání fermentaci a zajistí, že lístky si udrží živiny a svou čerstvost.

Poté následuje proces sušení a důsledku toho přijdou až o 80 % své hmotnosti. V tomto stavu je čaj nazýván „aracha“, tedy ve volném překladu – surový čaj. Dalším krokem je kategorizace, odstranění stopek, větviček a dalších nežádoucích částí. Vyčištěná dužina je poté rozkrájená na stejné kusy, čímž vznikne čaj „tencha“.

Zůstane jen to nejlepší

V posledním kroku následuje mletí na jemný prášek v žulových mlýnech (jeden mlýn namele 30–40 gramů za hodinu), čímž vznikne nální produkt, a to „matcha“. Velikost zrníčka je přibližně 5–10 mikronů.

V příštím článku se podíváme na příznivé účinky Matcha Tea. Pokud vás Matcha Tea zaujal již teď, tak na prodejně můžete zakoupit: