Natto – fermentované sójové boby
Natto jsou uvařené sójové boby fermentované bakteriemi Bacillus subtilis, které rozkládají složité bílkoviny obsažené v sójových bobech. Tento proces následně usnadňuje trávení samotného natta, které již neobsahuje složité bílkoviny. Nicméně toto není jediný ani poslední benefit tohoto pokrmu. Kromě toho, že je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje natto také enzym nattokinázu snižující srážení krve, tělu prospěšná probiotika, vlákninu, vitamíny B6, B2 a E.
Ovšem nejdůležitější živinou je vitamín K2 (menaquinones), jež se v potravinách téměř nevyskytuje. Vitamín K2 je obsažen přibližně v množství 870 mcg na 100 gramů natta. V našem těle se stará především o správné využití vápníku v kostech. Naopak v cévách vápník odstraňuje, protože je poškozuje. Vitamín K2 je v našem organismu nezbytný pro průchod vápníku mezi krví a kostní dření.
Natto je tradiční japonský pokrm, kde se podává s rýží, přidává do polévek a také do zeleninových pokrmů. Japonci jej často konzumují i ke snídani. Vyznačuje se charakteristickou silnou chutí i vůní (jemná nahořklá a kvasnicová chuť a vůně čpavkovo-sýrová), což kdekoho od konzumace odradí a natto je mu odporné.
Tento japonský pokrm vám může pomoci v následujících problémech (doloženo odbornou literaturou):
Denní porce natta je přibližně 1–2 vrchovaté polévkové lžíce. Při skutečně pravidelné konzumaci se výsledky dostaví během několika týdnů. Natto lze také vyrobit v domácích podmínkách, ale jelikož výroba musí probíhat v téměř sterilním prostředí, je lepší si natto v BIO kvalitě zakoupit u nás v BioPohance.