2/3 Matcha Tea: Proč jej pít?
V minulém článku jsme si vysvětlili, co Matcha Tea vlastně je, jak roste a přiblížili si proces jeho zpracování. V tomto článku se zaměříme na výhody tohoto 100% zeleného japonského čaje a důvody proč jej pravidelně pít.
Čaj Matcha Tea má nepochybně prokázané zdravotní přínosy pro lidský organismus. Vyznačuje se především vysokým podílem antioxidantů a aminokyselin. Kromě již prokázaných pozitivních účinků, probíhají v současné době i další výzkumy, které se snaží prokázat jeho schopnost bojovat proti různým chorobám.
Jednou z nejvýznamnějších látek obsažených v Matcha Tea je EGCG – epigallokatechin gallát, což je ester epigallokatechinu patřící do skupiny katechinů s kyselinou gallovou. EGCG je až 200× účinnější antioxidant než vitamíny C,E či betakaroten.
Zjednodušeně řečeno se jedná o kofein s tím rozdílem, že v Matcha Tea se vyskytuje ve vázané formě (v kávě je obsažen volně). I proto jeho účinek je s pozvolným nástupem a trvá delší dobu. Pro porovnání:
V kávě účinkuje kofein již několik minut po požití a jeho účinky stejně tak rychle odeznívají. V Matcha Tea nastupují účinky teinu až po přibližně 40 minutách a na organismus působí 3–6 hodin.
Aminokyselina, která přináší pocit soustředěnosti a klidu. Její účinky se dostavují do 30 minut od vypití čaje. Tato látka také zlepšuje paměť a stimuluje mozkové alfa vlny. Výzkum prokázal i vliv na zvyšování hladiny dopaminu.
Jak jistě víte z prvního článku, tak čtyři týdny před sklizní jsou rostliny kompletně zastíněny, díky čemuž produkují velmi vysoké množství chlorofylu, díky kterému je Matcha nádherně zelená. Navíc má detoxikační schopnosti a tělu pomáhá odstraňovat těžké kovy a toxiny.
Vyplývá tedy, že pití Matcha Tea má naše tělo blahodárné účinky. Pokud vás výše popsané vlivy na organismus přesvědčily, tak neváhejte a zastavte se pro Matchu v našich prodejnách BioPohanka.